Prismatch og fri frakt over 999,-
Prismatch og fri frakt over 999,-
Sikker og enkel betaling med Klarna
  • Please wait..

Uterommet – Slik starter du!


Uterommet står i fokus denne våren og forsommeren. En tung vinter med pandemi, mye inne tid og generell rastløshet gjør at rekord mange ønsker å gjøre noe ut av hagen. Det kan være litt vanskelig å vite hvor man skal starte. Følger du disse punktene så bør du være godt forberedt.

1. Planlegg uterommet

Tegn opp hele tomten på et ark med en fast målestokk. Da er det lettere å se hva du har plass til. På denne planen er det greit å få med viktige ting som: solforhold, skygger og type teig. Dette kan ha mye å si for hva du ønsker å ha der. Hvis det er en plass som har skygge meste parten av dagen, så vil de fleste ikke ha en terrasse der.

Denne planen kan fungere som et mål flere år fremover.

Trenger du “å se” hvordan det blir? Prøv f.eks sketchup!

planlegging av uterommet

2. Budsjetter

Med mindre du har ubegrenset med midler, kan det være smart å sette et budsjett. Gjerne del opp budsjettet i mindre deler, så det blir lettere å spare opp.

La oss si at du har et totalt budsjett til uterommet på 100.000,- i løpet av 5 år. I år skal du ta terrassen, og budsjetterer dette prosjektet til 20.000,- Da vet du at du må spare opp 20.000,- før du kan starte med denne delen av uterommet.

Prioriter den delen du tror du kommer til å bruke mest. Det er ofte at man kan miste litt piffen etter noen år, og da er det kjedelig å ikke ha den plassen man helst ønsket seg.

Har du fått med deg de trendy, rentbrennende bålpannene våre? Perfekt til uterommet!

3. Kunnskap

Mye kan man gjøre selv, og kan man det ikke fra før, så er det lurt å forberede seg på forhånd. Det er veldig mye informasjon man kan finne på nettet, eller så kan man spørre familie og venner om hjelp. Skal du lage en terrasse, så må man ikke ha en snekker. Men har man ingen erfaring fra før, så kan det være litt hardt å starte. Følger man litt med på programmer som «Sommerhytta» på TV2, så ser man at det trengs svært lite forkunnskap før man kan gjøre jobben selv. Begynn i det små! Å sette opp en bod alene, er kanskje ikke det første du begynner med.

4. Materialer og møbler

Sekkestol på veranda fra Sackit

Å velge materialer og møbler til uterommet, er nesten som å velge ut til stua. Det må være praktisk, holdbart og ikke minst din egen stil. Dette skal være ditt fristed. En plass å samle energi. Så her skal du trives! Er du usikker på hva slags materiale du skal bruke, og hvordan du skal innrede? Da finnes det masse inspirasjon på nettet. På Instagram, Google, Pinterest finnes det millioner av bilder som viser flotte uterom. Print gjerne ut bildene du liker, og heng de opp på en tavle. Da får du en følelse av hva du ønsker, og kan jobbe ut ifra det. Husk at mange møbler kan man bygge selv med enkle verktøy!

Byggemateriale velges ut ifra budsjett. Den store gjengangeren er impregnert terrassebord, som er relativt billig i forhold til f.eks Møre Royal. Hvis du ikke liker fargen som impregnert treverk har, så er det viktig å huske at dette kan males og beises. Bare husk at det må tørkes skikkelig først. Hvis ikke så vil ikke behandlingen sitte.

Velg også gjerne materiale etter hvor mye erfaring du har. Selv om belegningsstein er kjempe flott, så kan man kanskje lage stien i fin grus, dersom man har veldig lite erfaring med å legge stein. Velger man en enklere løsning i starten, så kan man komme tilbake til dette på slutten av 5 års planen.

Når det gjelder møbler, så er det kjekt å ha noe godt å sitte i. Her kan man ha en god lesekrok hvor man kan sitte i mange timer. Det kan være lurt å legge i noen kroner i møbler som kan tåle å stå ute i det meste av vær. 

5. Lys og varme til uterommet

Skap stemning i uterommet med lys og varme. På sommeren blir det fort mørkt og kjølig, så det å ha en god blanding av lys og varme, kan forlenge sommerkvelden. Lyslenker som henger fra pergolaen, solcelle-belysning som lyser opp gangstien til huset og noen lys til pynt her og der, skaper veldig god stemning. Og nå som LED-lys har kommet veldig langt, så kan man få det meste på batteri, som gjør at man slipper lange ledninger.

Bålpanne Solo Stove rentbrennende lite røyk

Når det gjelder varme, kan man gå for flere forskjellige løsninger. Man har den gode gamle varmelampen på strøm eller gass, de nye biopeisene som man setter på bordet, eller så kan du velge noe som utgjør midtpunktet i uterommet; en bålpanne. Nå har bålpannene utviklet seg til å skape enormt med varme ved hjelp av nytt design. Rentbrennende bålpanner er det nye innen utevarme. Disse har en dobbel forbrenning, som gjør at man slipper den plagsomme røyken. Så nå kan bålpannen flyttes fra kanten på terrassen, til midten.

6. Planter og pynt

For å få kronen på verket, så bør man både tenke litt farger, og planter. Veldig mange synes det er vanskelig å pynte. Både med interiør, og med planter. Det viktigste er at du selv er fornøyd med hvordan det ser ut. Du må ikke ha 25 puter i hagesofaen. Det holder med 1 som du liker veldig godt! Planter kan være både fint, og praktisk. Du kan velge planter som gir det mat, lukter godt eller bare ser flotte ut. Det finnes mange tips til deg som ikke har grønne fingere, og det skal ikke mye kunnskap til før du har en herlig oase. Gjør jobben riktig første gang, så slipper du mye trøbbel etterpå. Skal du plante hekk, eller bed, så kan det lønne seg å legge en duk først, slik at du ikke får mye ugress o.l.

Uterommet er som huset. Man blir aldri ferdig med å pusse opp. Det viktigste er at man følger planen! Det kan selvsagt endres underveis, men da har man noe å følge etter.

Vil du vite hvordan du får det perfekte bålstedet? Sjekk denne artikkelen.