Prismatch og fri frakt over 999,-
Sikker og enkel betaling med Klarna
 • Please wait..

Slik vedlikeholder du støpejern


Støpejern er gjerne noe som varer livet ut, så lenge man behandler det riktig. Og det er også viktig å vedlikeholde slippbelegg på støpejern. Den kan fort ruste dersom den er utsatt for elementene. Slik bør du vedlikehold ditt støpejern:

Skrubb av matrester på støpejern slippbelegg
 1. Pass på at støpejernet ikke er for varmt. Bruk oppvaskkost og varmt vann for å vaske.
 2. Hvis det er mat som sitter igjen, bruk gjerne skrubben for å få dette vekk.
 3. Tørk av alt vannet og la støpejernet bli tørt.
 4. Sett så inn støpejernet med olje/fett før du setter det til lagring.

Det er viktig å ikke bruke såpe når man vasker en støpejernet. Dette er fordi såpen fjerner dette opparbeidede slippbelegget, og alle de gode smakene.

Klargjøring og bruk av støpejern

Alle våre grilltopper har rister som er laget av støpejern. For at disse skal fungere optimalt, så må disse klargjøres for førstegangsbruk. Vi går igjennom punkter som før følges når man bruker støpejern. Dette gjelder også generelt for all støpejern som brukes til matlaging.

Drar med seg smaken videre

Det som er så bra med støpejern og matlaging, er at hvis du gjør ting riktig, så kan du få med det smaken av maten fra en middag til den neste. Mye av smaken setter seg i støpejernet, og dette overføres da til neste matlaging. Støpejern er nok ikke så mye brukt nå, som det det var før, men bestemor kjenner garantert til disse punktene når det gjelder støpejern.

Klargjøring før bruk

I motsetning til nyere panner med teflon-belegg så inneholder støpejern masse åpne porer. Dette er litt upraktisk når man skal lage mat, fordi maten lett kan sette seg fast. Det er derfor man skal jobbe seg mot et naturlig slippbelegg i støpejernet. Dette gjør man med å sette inn støpejernet med fett.

Førstegangsbruk

 1. Vask støpejern produktet med litt såpevann, skrubb litt med en oppvaskkost, og skyll av alt såpen. Tørk deretter støpejernet godt.
 2. Sett så inn støpejernet i egnet olje/fett. Bruk et tørkepapir eller et lofritt håndkle til å smøre dette tynne laget rundt alt av støpejern. Områder som ikke dekkes kan begynne å ruste. Produkter som brukes kan være
  1. Kokosfett
  2. Rapsolje
  3. Solsikkeolje
  4. Maisolje
 3. Husk å alltid oppbevare produktet tørt.
lage slippbelegg på støpejern
Få fisken til å slippe, ved å lage et slippbelegg på støpejernet

Her kan du se hvordan du kan lage slippbelegg på støpejern

 1. Sett inn stekeflaten godt med den oljen/fettet du bruker. Pass på at oljen/fettet tåler høy varme. Spre det godt rundt alle flater som er i kontakt med maten, og du ønsker slippbelegg. Dette fyller da porene som er i støpejernet.
 2. Varm opp støpejernet med høy varme, og la det stå til oljen/fettet begynner å ose.
 3. Da kan du tørke av den overflødige oljen.
 4. La støpejernet stå på varmen til resten av oljen er borte.
 5. Nå skal du ha et ok slippbelegg.
 6. For å få bedre slippbelegg, så bør prosessen gjentas flere ganger, men det kan tas over tid.