Prismatch og fri frakt over 999,-
Sikker og enkel betaling med Klarna
  • Please wait..

Hvilket brensel er best å bruke i våre bålpanner?


Våre bålpanner er vedfyrte, og er laget for å få mest mulig vare ut av veden man bruker. Men etter hvert så tester man litt forskjellig, og ser hva slags brensel som fungerer og ikke. Mange tror at pga effekten våre bålpanner gir, at den går på gass. Men det gjør den selvsagt ikke. Vi fyrer for det meste bare med bjørkeved, men her kan du se på alternativene vi har testet. Hvilket er det beste brenselet?

GRAN OG FURUVED

Gran og furu er ganske vanlig å bruke i peisen, og mange har dette i vedskjulet. Vi har fyrt med både gran og furu i våre bålpanner, og det gjør absolutt jobben. Det brenner lett, røykfritt og det blir varmt. Så den riktige effekten er der. Problemet med gran og furu, er for det første at det brenner raskt opp, men også gnister og glør som fyker rundt. Da kan det hoppe glør ut av bålpannen, og det kan lage merker i terrassegulv, klær osv. Da anbefaler vi en gnistfanger, som du kan sjekke ut her. 

PELLETS

Våre bålpanner kan fint fyres med pellets ved bruk av en pellets adapter. Pellets adapteren har mindre hull enn selve bålpannen, så man slipper at pelletsen faller under risten. Man kan fylle bålpannen helt oppunder hullene på toppen med pellets, tenne på og den brenner i flere timer. Pellets vil avgi mer varme og brenne lenger.  Vi brukte denne type pellets – 8mm.

Pellets
Bilde fra byggmax.no

GRILLKULL

Når vi har grillet over vår bålpanne, så har vi ofte fyrt en time eller to først, for så å grille over glørne som er igjen. Denne gangen hadde vi med en Ranger på tur, og hadde en pose med grillkull vi skulle teste om det fungerte. Igjen så begynte vi å fyre med ved, da dette er lettere å starte med. Etter vi hadde fyrt litt, og det lå igjen noen glør, så helte vi på grillkull. Det tok en stund før dette tok fyr og ble varmt, men når det først gjorde det, så ble det en veldig intens varme. Kullet begynte å gnistre og sprake. Det var som å være hos en smed, for der kunne man virkelig kjenne varmen. Helt umulig å få en fin jevn temperatur til å grille på, og nesten for varmt for bålpanna. Anbefales ikke i våre bålpanner.

GRILLBRIKETTER

Vi startet med samme metode som de andre. Fyrte først opp med ved, så la brikettene på glørne. Det tok også en stund, og det ble veldig varmt, men det var en bedre løsning enn grillkull. Men ingen vinner dette heller.

MORSOMT FOR BARNA, OG NOEN VOKSNE

En artig liten sak som var et tips fra amerikanerne, var å skaffe noen fargepakker. Dette er en liten pose man kaster oppi sammen med vanlig ved for å få en kul flamme effekt.

Fargerike flammer

Da får man forskjellige farge på flammene. Det er litt artig å se på, og spesielt for barna. Dette kan du finne her. Det er ikke noe farlig å bruke, og bålpanna tar ikke noe skade. Det er kun noen stoffer som lager andre farger når den brenner.

Beste brensel: Bjørk!

Vi nordmenn lever rundt bjørk. Vi har mye annet også, men det billigste og beste til bålpanna, er bjørk. Ingen gnister, og lite røyk fra før, gjør at når den brukes å vår bålpanne, er det så å si røykfritt. ! Bjørk er en tett vedtype som gjør at de brenner saktere enn andre lettere typer med ved. Har man i tillegg sakte voksende fjell bjørk, har man mye varme på lite ved. Andre tette vedtyper vil nok også ha en god og rolig effekt. Det beste brensel i våre bålpanner etter vår mening: Bjørk

Beste brensel, bjørk

BÅLVERKTØY

Uansett hva man bruker, så anbefaler vi vårt bålverktøy-sett. Det gjør det enklere å fylle på ved, og tryggere å flytte rundt på veden. De er laget i rustfritt stål og er veldig solide. Du finner de her.