Prismatch og fri frakt over 999,-
Sikker og enkel betaling med Klarna
  • Please wait..

Flammenes Betydning


Flammene er vårt samlingspunkt

Flammene har opp gjennom menneskehistorien vært et sentralt samlingspunkt. De fleste av oss elsker å sitte rundt bål, der vi kan nyte fellesskap, samtaler, og ikke minst mat. Men de færreste vet allikevel akkurat hvor viktig flammene har vært for å utvikle samfunnet til hva det er i dag.

Når du sitter rundt bålet neste gang, vil denne artikkelen garantert få deg til å ha en større respekt for flammene. Disse er nemlig en sentral del av det moderne mennesket!

EN AV MENNESKETS BESTE OPPDAGELSER

Flammene er utvilsomt en av menneskets beste oppdagelser. Disse har gitt muligheten til fellesskap, mat, og varme. De har på denne måten vært sentrale i å utvikle oss mennesker.

Matlaging over åpen flamme

Den første gangen mennesket lagde mat, var dette over flammene fra et bål. Før den tid spiste mennesker alle matvarer rå. Det er ikke bare lite appellerende, men også mindre næringsinnhold.

Oppdagelsen med å steke kjøtt over bålet, gjorde at mennesker kunne få i seg mer næring. Det er nemlig slik at når flammene steker kjøtt, bryter de ned komplekse karbohydrater som kroppen så kan ta til seg.

Moderne vitenskap peker på at denne revolusjonen innen matlaging faktisk er grunnlaget for hvorfor våre hjerner vokste i størrelse. Flammenes effekt på maten gjorde oss smartere som menneskehet!

Fridas bålmat er en fin kokebok for deg som ønsker å lage mat over bålet

En katalysator for samtaler og samarbeid

Flammene var i stor grad en katalysator for samtaler. Dette ble samlingspunktet der menneskene satte seg rundt og snakket. Forskere påpeker at bålet har spilt en stor rolle i utviklingen av språket.

Videre var også bålet starten på samarbeid innen matlaging. Der en tidligere hadde spist rått og direkte, tilberedte en her maten mer. Hver person brakte sin ingrediens, og folk samarbeidet om matlagingen.

Forskere hevder at bålet var selve starten på familier og vennskap. Det var her alle mann i huset samlet seg for å spise, høre den neste historien, og selv lære, i det som ofte startet som den første skolen.

HVA BETYR FLAMMENE FOR OSS I DAG?

Selv om det er noe uenighet rundt den eksakte opprinnelsen, har flammene vært med oss i flere hundre tusen år. Til den dag i dag nyter vi mennesker å sitte rundt et bål.

Her deler vi akkurat som i gamle dager gode historier, mat, og generelt fellesskap. Der løsningene i dag nok er litt mer sofistikerte, er det fortsatt de samme grunnstenene som gjør at vi tiltrekkes bålet.

Det er noe helt unikt og appellerende med bål. Flammene har alltid og vil mest sannsynlig alltid være vårt felles samlepunkt!

Ønsker du deg en ny rent brennende og røykfri bålpanne? 

Skaff deg en her